Katrien Koppers Architectuur

Te gast in het landschap

VERBOUW | RESTAURATIE | NIEUWBOUW

In het lintdorp Leerbroek, gelegen aan de rand van het groene hart, staan twee rijksmonumenten en een boomgaard. De gemeente had voor deze plek een prijsvraag uitgeschreven voor een plan om de vloedschuur en de boerderij te restaureren en op het erf nieuwe woningen te realiseren. Een zeer uitdagende opgave. Het was een mooie erkenning dat de jury ons plan verrassend goed vond en het bekroonde met de eerste prijs. Zodoende kregen we de kans om dit bijzondere plan te realiseren.

Inpassing in het landschap

Om de karakteristiek van het lintdorp te behouden werden 12 nieuwe woningen vormgegeven als grote schuren die passen op het boerenerf. De boomgaard is deels intact gebleven als gemeenschappelijk groen, waardoor het bouwproject zich voegt als een welkome gast in het landschap. De monumentale vloedschuur en de boerderij werden beiden gerestaureerd en getransformeerd tot 5 woningen. Bij het ontwerp van deze woningen is optimaal gebruik gemaakt van het karakter van de bestaande ruimtes.

Voorbeeldproject voor de provincie

Dit plan leverde niet alleen een eerste plaats in de prijsvraag op, maar diende ook als voorbeeldproject vanuit de provincie om te laten zien hoe op een mooie manier kan worden bijgebouwd in de kleine historische dorpen.

Project: Restauratie en herbestemming van rijksmonumenten, en nieuwbouw van 12 woningen
Plaats: Leerbroek
Opdrachtgever: Gemeente Zederik

Ontwerp: Hans en Katrien Koppers
Constructeur: Kelfkens engineering 
Bouwbedrijf restauratie: Koninklijke Woudenberg 
Bouwbedrijf nieuwbouw: BM van Houwelingen 
Fotograaf: Katrien Koppers Architectuur

Benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? We nodigen u van harte uit om kennis te maken. Tijdens dit vrijblijvende gesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, en vertellen we meer over onze aanpak.

Andere projecten

Scroll naar boven