Katrien Koppers Architectuur

Herleving van de Duinsche Hoeve

VERBOUW | RESTAURATIE | NIEUWBOUW

Toen het erf van de Duinsche Hoeve op de markt kwam is het verkocht als twee losse kavels; de oude boerderij en de schuur uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Voor zowel de te restaureren monumentale boerderij als de nieuw te bouwen woning als vervanging van de schuur heeft Katrien Koppers het ontwerp getekend waardoor het ensemble van het boerenerf behouden is gebleven.

Rijksmonumentale boerderij

Bij het ontwerp voor de restauratie en verbouwing van de Duinsche Hoeve is ervoor gekozen de geschiedenis zoveel mogelijk te respecteren. De historie, typologie en karakteristiek van de boerderij zijn nog steeds zichtbaar. Zo is een plan ontstaan waarbij de oude boerderij met haar historie nauwelijks is aangetast.

Modern woonhuis
Door enkele eigentijdse ingrepen is het rijksmonument naar de huidige tijd getrokken. Zo brengt de insnede in het dak meer licht in de woning en achter de oude staldeuren is een loggia ontstaan. De aanpassingen zijn helder en duidelijk, maar met respect voor het bestaande pand uitgevoerd.

Bestaande indeling
De bestaande indeling van de boerderij is zoveel mogelijk gerespecteerd. In het voorhuis heeft de oude woonkamer zijn oorspronkelijke afmeting teruggekregen door het verwijderen van een later geplaatste wand. Hierdoor staat nu de schouw weer centraal in de ruimte. De deel (stal) is ingericht als entree met een trap naar de verdieping en leefruimte. Dit is zo transparant mogelijk vormgegeven om het ruimtelijke karakter van de deel te behouden.

Quote van de opdrachtgever: “In een prettige en constructieve samenwerking met Katrien Koppers hebben wij onze bij aankoop bouwvallige monumentale boerderij, met maximaal behoud van monumentale waarden, naar een toekomstbestendig en wonderschoon resultaat kunnen zien veranderen. Katrien heeft goed onze wensen in het ontwerp terug kunnen brengen, wij hebben haar praktische, inventieve en soms ook verrassende inbreng erg gewaardeerd.”

Nieuwe woning naast de monumentale boerderij

De bestaande graanschuur naast de oude boerderij is vervangen voor een nieuwe woning. De uitdaging was om hier de droomwoning van de eigenaren te realiseren. Hun wensen vielen in eerste instantie niet samen met de eisen van de gemeente. Door zowel de toekomstige bewoners als de gemeente mee te nemen in het gehele ontwerpproces is het gelukt om een plan te maken dat recht doet aan de plek. Met de nieuwe woonschuur en de rijksmonumentale boerderij is een nieuw erf ontstaan, waar verleden en heden samen komen.

Als een schuur
De woning is vormgegeven als een langgerekt eenvoudig volume met een kap, net zoals bij een schuur. Door zowel gevel als dak in één materiaal uit te voeren is er een eigentijdse woning gecreëerd die aan de ene kant contrasteert met de historische boerderij maar tevens het karakteristiek van het boerenerf ondersteunt.

Project: Restauratie en transformatie boerderij (rijksmonument) + nieuwbouw woning met schuur
Plaats: Rosmalen
Opdrachtgever: Verschillende pariculiere opdrachtgevers

Ontwerp: Katrien Koppers
Adviseur ontwerp: Bert van den Heuvel
Bouwhistorisch Onderzoek: BAAC
Bouwkundig adviseur: Jan van den Berg en Arie Ermstrang
Constructeur: MD-Bouwconstructie
Aannemer restauratie: De Eyck bouw & onderhoud
Aannemer nieuwbouw: Jacobs Aannemersbedrijf
Fotograaf: Johannes van Camp, Fotostudio Ziezo 

Benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? We nodigen u van harte uit om kennis te maken. Tijdens dit vrijblijvende gesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, en vertellen we meer over onze aanpak.

Andere projecten

Scroll naar boven