Katrien Koppers Architectuur

Staircase to heaven

VERBOUW | RESTAURATIE

Een rijksmonument in het hart van Gorinchem, prachtig gelegen aan de Lingehaven. Het huis diende bijna een eeuw als woning en werkplek voor de familie Veldhuizen, die een naaiatelier hadden aan de straatzijde. Van het pand was in de archieven niet veel te vinden, dus moest de woning zelf het verhaal gaan vertellen. En dat werd een heel bijzonder verhaal! Een kelder met kruisgewelf, 17e eeuwse moer- en kinderbinten, bijzonder papierstucplafond uit eind 19de eeuw, een ovalen spiekraampje vanuit het trappenhuis naar het atelier, enzovoorts…

Ruimtes verbinden tot één geheel

Omdat de woning oorspronkelijk een samenvoeging is van twee panden is er in de loop der jaren een labyrint van etages met kleine kamertjes en steile trappen ontstaan. De nieuwe eigenaren wilde alle ruimtes met elkaar verbinden, zodat het huis meer als één geheel zou gaan voelen. De oplossing is gevonden in het plaatsen van een trap vanuit de kelder naar de zolder die alle verdiepingen samenbindt en ook de stuctuur van het pand zichtbaar maakt.

Project: Restauratie en transformatie van een stadswoning (rijksmonument)
Plaats: Gorinchem
Opdrachtgever: Particulier

Ontwerp: Katrien Koppers
Adviseur ontwerp: Bert van den Heuvel
Bouwhistorisch onderzoek: Jos Schrijen, Dook erfgoedwerk
Bouwkundig adviseur: Gerwin van Wijngaarden, De Bouwkundigen
Constructeur: Arno van Vugt, Ingenieursbureau De Linge
Interieuradvies: Robert Doeser, Studio Doeser
Bouwbedrijf: Van Daalen Bouw 
Fotograaf: Johannes van Camp, Fotostudio Ziezo 

Benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? We nodigen u van harte uit om kennis te maken. Tijdens dit vrijblijvende gesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, en vertellen we meer over onze aanpak.

Andere projecten

Scroll naar boven