Katrien Koppers Architectuur

Herenhuis aan de Boerenstraat

RESTAURATIE

Een bijzonder pand op een historische plek in het oude hart van de stad, waar ooit een middeleeuws klooster heeft gestaan. Het huidige pand is samengesteld uit diverse oudere panden of onderdelen daarvan. De monumentale gevel heeft in het eerste kwart van de 20ste eeuw haar huidige vorm gekregen. Op diverse plekken in het huis kom je oude onderdelen en verhalen tegen. De wijnkelder, een oude waterput, de muurschildering in de slaapkamer. De grote tuin met bijzonder tuinontwerp en houten tuinhuis vormt een groene oase in de stad. Met de restauratie is weer een nieuw stuk geschiedenis aan het pand toegevoegd. Veel elementen zijn in ere hersteld. De nieuwe keuken en badkamer laten de huidige tijd binnen.

Ingrijpen in een monument

De vraag was om het verouderde pand te restaureren en weer toekomstbestendig te maken. Enkel in de keuken is hiervoor een grotere ingreep gemaakt. De keuken en eetkamer bestonden uit twee aparte ruimtes. Hier is één ruimte van gemaakt door een deel van de muur weg te breken. In een rijksmonument is dit niet iets wat zomaar mag, dit moet goed onderzocht en onderbouwd worden. Door de oude structuur zichtbaar te houden is het gelukt om ook de erfgoedcommissie te overtuigen van de juistheid van de ingreep.

Project: Restauratie herenhuis (rijksmonument)
Plaats: Gorinchem
Opdrachtgever: Particulier

Ontwerp: Katrien Koppers
Bouwhistorisch onderzoek: Jos Schrijen, Dook erfgoedwerk 
Bouwkundig adviseur: Jan Viguurs
Constructeur: MD-Bouwconstructie 
Aannemer: Van Daalen Bouw 
Fotograaf: Johannes van Camp, Fotostudio Ziezo 

Benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? We nodigen u van harte uit om kennis te maken. Tijdens dit vrijblijvende gesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, en vertellen we meer over onze aanpak.

Andere projecten

Scroll naar boven