Katrien Koppers Architectuur

Schoolwoningen

VERBOUW | RESTAURATIE

Dit ontwerp is bekroond met de Welstandsprijs Noord-Brabant in de categorie ‘bouwen in historische context’. Het ontwerp richtte zich op restauratie en herbestemming van het als rijksmonument aangemerkte voormalige schoolcomplex in het Brabantse dorp Almkerk tot 9 woningen.

Als alles op zijn plek valt…

Het is een genot om te zien hoe alles uiteindelijk op zijn plek valt. Hoe logisch de woningen zich voegen in de bestaande structuur van de school. Hoe de school als historisch gebouw voor het dorp behouden is. Het kleuronderzoek aan de gevel leverde een verrassende okergele kleur op die in het nieuwe kleurschema is verwerkt en het gebouw meer laat stralen.

Vier elementen

Het complex zou voor 1877 gebouwd zijn en bestaat uit vier elementen; schoolgebouw, gymlokaal, schoolhuis en schoolplein. Elk van deze onderdelen levert een essentiële bijdrage aan het geheel. Samen vormen ze de karakteristiek van het gebouw. De nieuwe woningen versterken de bestaande structuur. Hierdoor wordt een meerwaarde verkregen die het ontwerp een vitaliserende kracht verleent.

Verbinding voor de bewoners

Het karakteristieke schoolplein is behouden en is een gemeenschappelijk woonplein geworden. Deze gemeenschappelijke buitenruimte vormt zo een bindend element voor de bewoners.

Project: Transformatie van schoolcomplex naar woningen
Plaats: Almkerk
Opdrachtgever: Gemeente Werkendam

Ontwerp: Katrien en Hans Koppers
Constructeur: Vroba B.V. ingenieurs en constructiebureau
Bouwbedrijf: Koninklijke Woudenberg Ameide B.V. (www.koninklijkewoudenberg.nl)

Benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? We nodigen u van harte uit om kennis te maken. Tijdens dit vrijblijvende gesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, en vertellen we meer over onze aanpak.

Andere projecten

Scroll naar boven