Katrien Koppers Architectuur

Bouwdoos aan de dijk

VERBOUW

Een nieuwe toevoeging aan een bestaand huis is pas geslaagd als er een nieuwe eenheid is gerealiseerd. In dit ontwerp ontstaat een balans tussen de bestaande en nieuwe bouwvolumes, waardoor het geheel aan kracht en karakter wint.

Heldere en eenvoudige basis

Het eenvoudige dijkhuisje heeft door de materiaal- en kleurkeuze niet bijzonder veel uitstraling. De basisvorm is echter heel helder: twee simpele volumes die verschoven zijn ten opzichte van elkaar en parallel liggen aan de weg.

Speciale opgave

De huidige bewoners wilden een ruimere woonkamer en keuken, een praktijkruimte en een nieuwe buitenberging. Voor mij was dit een gelegenheid om niet alleen de wensen van de opdrachtgever te realiseren maar ook het oorspronkelijke ontwerp van de woning weer zichtbaar te maken. Dat het huisje in de jaren ’80 was ontworpen door mijn vader maakte deze opgave extra speciaal.

Versterken van het oorspronkelijke ontwerp

De heldere opzet van het oorspronkelijke plan heb ik benadrukt door gebruik van een contrasterende vorm en materiaal voor de aanbouwen en het bijgebouw. De aanbouw aan de zijgevel is laag gehouden zodat de bestaande vorm meer tot zijn recht komt. Aan de achtergevel heeft de aanbouw een vleugelvorm gekregen wat luchtigheid en openheid creëert. De kozijnen van de bestaande woning zijn donker geschilderd zodat de heldere hoofdvorm van de bestaande woning herkenbaarder wordt.

Project: Aanbouw dijkwoning
Plaats: Dussen
Opdrachtgever: Particulier

Ontwerp: Katrien Koppers
Constructeur: Kelfkens engineering 
Bouwkundig adviseur: Jan van den Steenhoven
Bouwbedrijf: Van Dongen Bouwbedrijf BV
Fotograaf: Henk Ganzeboom, Kobalt fotografie

Benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? We nodigen u van harte uit om kennis te maken. Tijdens dit vrijblijvende gesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, en vertellen we meer over onze aanpak.

Andere projecten

Scroll naar boven